• Română (România)
  • English (United Kingdom)
Instalati Flash Player pentru a putea vedea playerul.
  • Rezervări pentru concertele simfonice

    Rezervările la concertele simfonice se pot face pe site-ul nostru începând cu ziua de luni din săptămâna concertului.

  • Turul virtual al Ateneului Român

    Pentru turul virtual al Ateneului Român vă rugăm să apăsaţi AICI.tur_virtual_slide

  • În atenția publicului spectator,

    Accesul în sălile de spectacol ale Ateneului Român este permis până la ora începerii concertelor. După această oră, accesul se mai poate face DOAR la pauză. Mulțumim pentru înțelegere!

  • The Great Restoration Work of The Athenaeum

    coperta_cupola_ukEditura „Anima" a acceptat să realizeze pro bono traducerea volumului Marea refacere a Ateneului Român (1990-2003) în format electronic şi astfel, cu bucurie, anunţăm că volumul de excepţie The Great Restoration Work of The Romanian Athenaeum (1990-2003) poate fi accesat pe site-ul Filarmonicii „George Enescu" la adresa http://fge.org.ro/images/stories/publicatii/great_restoration.pdf

  • Informaţii despre bilete şi abonamente

    atheneublackPentru mai multe informaţii legate de bilete şi abonamente, vă rugăm să ne contactaţi la numărul de telefon:
    (+4) 021 315 6875
    Pentru orice alte informaţii vă rugăm să ne contactaţi la telefon: (+4) 021 315 2567

    De asemenea, vă invităm să ne urmăriţi şi prin intermediul paginilor de Facebook, Twitter și Instagram.

  • George Enescu Philharmonic Records

    orga-1orga-2cupolarocupolaukcop refacereist
    Published by Editura Anima, Colection Coordinator: Cristina Sârbu

2016 - 2017 Season

Please make sure that your browser supports Flash Player (download HERE).

Please check if you have any popup-blocking applications enabled.

3rd category of tickets = folding seats.

Please subscribe to our newsletter

Home Press and media
Press and media
Deschiderea anului aniversar la Filarmonica „George Enescu“ - 150

Ateneul RomanMarți, 9 ianuarie 2018, de la ora 12.00, la Ateneul Român, în sala Protocol, va avea loc o conferință de presă, în care va fi anunțată deschiderea anului aniversar al Filarmonicii „George Enescu“-150, care sărbătorește, în 2018, 150 de ani de la înființare. Amfitrionul conferinței de presă, domnul Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii „Geoge Enescu“, va vorbi despre programul Filarmonicii în primul trimestru din anul 2018.

Anul aniversar Filarmonica „George Enescu“-150 va fi deschis, joi, 11 ianuarie, și vineri, 12 ianuarie 2018, de la ora 19.00, prin concertul simfonic susținut de Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu“, conduse de Christian Badea. În program vor fi capodopere din muzica românească și universală: „Isis“ de George Enescu, „Concertul în la minor pentru pian și orchestră, op. 54“ de Robert Schumann și „Simfonia nr. 7, în re minor, op. 70“ de Antonin Dvorak. Solistă va fi pianista Dana Ciocârlie, care recent a terminat înregistrările pentru CD-ul cu „Integrala live a operelor pentru pian solo ale lui Robert Schumann “. Albumul a avut ecouri extraordinare în Franța.

Ateneul RomânFilarmonica „George Enescu“ va fi decorată cu Ordinul „Meritul Cultural“, cu ocazia Zilei de 15 ianuarie 2018 – Ziua Culturii Naționale, care va fi sărbătorită la Ateneul Român, printr-un concert condus de maestrul Horia Andreescu.

În continuarea anului aniversar Filarmonica „George Enescu“-150, în primul semestru al anului 2018, vor fi nume sonore pe afișele concertelor simfonice și recitalurilor de la Filarmonica „George Enescu“, printre care amintim: Christian Zacharias, Andrei Ioniță, Elisabeth Leonskaja, Christian Badea, Cristian Măcelaru, Horia Andreescu, Plamena Mangova, Elisabeth Sombart, Alon Goldstein, Jin Wang. Unele dintre cele mai faimoase pianiste, Plamena Mangova, Elisabeth Sombart, Elisabeth Leonskaja, și Cvartetul Arcadia vor susține recitaluri pe scena Ateneului Român.

Eduard WachmannLa sfârșitul lunii februarie, va avea loc, în Sala Mare, o serie de conferințe cu mari personalități ale culturii române în vechea tradiție a Ateneului, ce vor marca 150 de ani de existență a instituției. Printre invitați se numără personalităţi importante ale culturii române: Horia-Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Cristian Presură, Victor Stoichiță, Martin S. Martin, Lucian Boia, Valentin Naumescu, Mircea Cărtărescu, Radu Paraschivescu, Rodica Culcer, Ioana Pârvulescu.

Fondată în aprilie 1868, „Societatea Filarmonică Română“, sub conducerea lui Eduard Wachmann, avea ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, în vederea propagării culturii muzicale şi popularizării capodoperelor muzicii clasice. Primul concert a avut loc în 15 decembrie acelaşi an, sub bagheta inițiatorului său. Filarmonica din Bucureşti este cea mai veche din România şi una dintre cele mai vechi din lume. După moartea lui George Enescu, în 1955, Filarmonica îi poartă numele.

Read more...
 
Interviu cu dirijorul Gabriel Bebeşelea

Filarmonica „George Enescu” respectă memoria Majestaţii Sale Regele Mihai


Gabriel Bebeselea
Pentru a cinsti memoria uriaşei personalităţi a ultimului rege al românilor, Filarmonica „George Enescu” va modifica structura concertelor din 7-8 decembrie. Astfel, în prima parte, sub conducerea lui Gabriel Bebeselea, se va interpreta Concert pentru vioară, violoncel şi orchestră de Johannes Brahms, iar în partea a doua, Recviemul de Wolfgang Amadeus Mozart va constitui momentul muzical funebru principal, închinat trecerii la cele veşnice a Regelui Mihai I.

 

Filarmonica „George Enescu”: Ati pastrat in program, Concertul pentru vioară, violoncel şi orchestră de Johannes Brahms…

Gabriel Bebeşelea: Da, respectăm memoria Majestatii Sale Regele Mihai, s-a schimbat programul initial. Am pastrat Concertul de Brahms, e minunat. E o șansă să-i avem solişti pe Mihaela Martin și Marin Cazacu.

Read more...
 
Filarmonica ”George Enescu”, propusă pentru decorare

ordinul Meritul CulturalMinistrul Culturii și Identității Naționale, domnul Lucian Romașcanu, i-a propus Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, decorarea Filarmonicii ”George Enescu” cu Ordinul ”Meritul Cultural”, cu ocazia Zilei de 15 ianuarie 2018 – Ziua Culturii Naționale.

Propunerea vine ca urmare a faptului că anul viitor Filarmonica ”George Enescu” va aniversa 150 de ani de la înființare. Fondată în aprilie 1868, "Societatea Filarmonică Română", sub conducerea lui Eduard Wachmann, avea ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, în vederea propagării culturii muzicale şi popularizării capodoperelor muzicii clasice. Primul concert a avut loc în 15 decembrie acelaşi an, sub bagheta inițiatorului său. După moartea lui George Enescu, în 1955, Filarmonica îi poartă numele.

”Filarmonica ”George Enescu” este, fără îndoială, una din instituțiile fundamentale ale culturii naționale, a cărei activitate prodigioasă și îndelungată marchează în mod semnificativ arta interpretativă românească. Gazdă generoasă pentru personalități ale artei lirice internaționale, ea însăși invitată de onoare pe cele mai renumite scene ale lumii, Filarmonica ”George Enescu” concertează de fiecare dată la nivelul excelenței”, se arată în propunerea de decorare trimisă de ministrul Lucian Romașcanu.

 
Magnificat de Bach la Ateneul Român

BachCantata Magnificat, în re major, BWV 243 face parte din lucrările sacre importante ale lui Bach, fiind totodată, alături de Missa în si minor, printre puţinele sale compoziţii cu text latin. Unul dintre cele mai vechi imnuri creştine, Magnificat sau Cântarea Mariei se găseşte în Evanghelia după Luca, la Capitolul I, versetele 46-56, fiind o laudă adusă Domnului în urma Bunei Vestiri a îngerului Gabriel, că va naşte fiu pe care îl va chema Iisus.

Lucrarea a avut prima audiţie la Thomaskirche, la Leipzig, în 2 iulie 1733. Trebuie spus că Bach compusese o primă versiune în mi bemol major în 1723 pentru slujba de Crăciun.
Această versiune conţine şi texte tradiţionale legate de naşterea lui Iisus. Între timp a renunţat la ele, a transpus lucrarea în re major, asigurându-i pe de o parte posibilitatea de a fi executată pe tot parcursul anului, iar pe de altă parte conferindu-i o nouă existenţă sonoră. Cele douăsprezece părţi ale cantatei urmăresc cu fidelitate textul liturgic din Cântarea Mariei.

Vladimir Popescu-Deveselu
 
De la Londra la București. Recital de pian Christian Sandrin


Christian SandrinPianistul Christian Sandrin revine cu un nou recital în Stagiunea de marți seara. De astă dată, programul bogat și ambițios propune lucrări de Scarlatti, Beethoven și Chopin. În Marea Britanie, Cristian a absolvit Royal Academy of Music cu First Class Honours și acum se află în ultimul an de masterat la prestigioasa instituție britanică, la clasa prof. Diana Ketler. Studiile sale sunt susținute de numeroase burse oferite de fundațiile ABRSM, Help Musicians UK, Hattori Foundation, Tillett Trust, the Countess of Munster Musical Trust, Harold Craxton Memorial Fund și John S. Cohen Foundation. În 2017 Cristian este bursier al fundatiei Imogen Cooper Musical Trust, câștigător al unei burse acordată de Philharmonia Orchestra.

Read more...
 
Conferinţă de Crăciun în România. Dimensiunile ascunse ale Universului

Poster A Cincea Conferință de Craciun 2017Luni, 20 noiembrie 2017, de la ora 19.00, profesorul Emilian Dudaş este invitatul celei de a cincea Conferinţe de Crăciun în România, organizată sub egida Conferinţelor Ateneului Român. Aflată sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României, Conferința de Crăciun este un eveniment științific anual, organizat de Filarmonica „George Enescu“ în spiritul tradiției interbelice a renumitelor conferințe ale Ateneului Român.

Distinsul invitat Emilian Dudaș este profesor la École Polytechnique-Palaiseau, director de cercetare la Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică (CNRS) din Franţa și membru al Centrului de Fizică Teoretică.

Tema conferinţei, „Dimensiunile ascunse ale Universului“, face trimitere la teoria stringurilor, care implică ideea unificării celor două teorii fundamentale ale Universului, mecanica cuantică cu teoria generală a relativității. Există cu adevărat aceste corzi pe care să le fi folosit Universul ca să compună simfonia care înseamnă viața și întreaga noastră existență? Și, dacă aceste dimensiuni suplimentare există, iar noi nu am reușit încă să le vedem, cum putem să o facem și unde ar trebui să le căutăm? Profesorul Emilian Dudaș va răspunde la aceste întrebări la prima Conferință de Crăciun prezentată în limba română.

Conferinţa, la care va participa formaţia „Bucharest Singers“, este dedicată aniversării a 25 de ani ai Experimentului ATLAS de la LHC/CERN, aniversării a 5 de ani de la descoperirea Bosonului Higgs şi aniversării a 150 de ani ai Colegiului Național „Ferdinand I” Bacău (fostul Liceu Teoretic „George Bacovia” din Bacău, pe care distinsul oaspete l-a absolvit în 1983).

Read more...
 
Conferinţă de Crăciun în România. Dimensiunile ascunse ale Universului

646x404Luni, 20 de noiembrie, de la ora 19.00, profesorul Emilian Dudaş este invitatul celei de a cincea Conferinţe de Crăciun în România. Aflată sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României, Conferinţa de Crăciun este un eveniment ştiinţific anual, organizat de Filarmonica „George Enescu“ în spiritul tradiţiei interbelice a renumitelor conferinţe ale Ateneului Român. Distinsul invitat Emilian Dudaş este profesor la École Polytechnique-Palaiseau, director de cercetare la Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică (CNRS) din Franţa şi membru al Centrului de Fizică Teoretică. Tema conferinţei, „Dimensiunile ascunse ale Universului“, face trimitere la teoria stringurilor, care implică ideea unificării celor două teorii fundamentale ale Universului, mecanica cuantică cu teoria generală a relativităţii. Există cu adevărat aceste corzi pe care să le fi folosit Universul ca să compună simfonia care înseamnă viaţa şi întreaga noastră existenţă? Şi, dacă aceste dimensiuni suplimentare există, iar noi nu am reuşit încă să le vedem, cum putem să o facem şi unde ar trebui să le căutăm? Profesorul Emilian Dudaş (foto) va răspunde la aceste întrebări la prima Conferinţă de Crăciun prezentată în limba română. Conferinţa, la care va participa formaţia „Bucharest Singers“, este dedicată aniversării a 25 de ani ai Experimentului ATLAS de la LHC/CERN, aniversării a 5 de ani de la descoperirea Bosonului Higgs şi aniversării a 150 de ani ai Colegiului Naţional „Ferdinand I” Bacău (fostul Liceu Teoretic „George Bacovia” din Bacău, pe care distinsul oaspete l-a absolvit în 1983).

Citiți în întregime articolul aici: http://adevarul.ro/cultura/arte/conferinta-craciun-romania-dimensiunile-ascunse-universului-1_5a0efac75ab6550cb83fde2d/index.html

 
Integrala Dansurilor ungare de Johannes Brahms – versiunea originala, pian la patru mâini


MARIUS BOLDEA ANA BADICADupă surpriza variantei pentru violă a celebrei Sonate nr. 3, pentru pian și vioară “ în caracter popular românesc” de George Enescu, Stagiunea de marți seara oferă publicului, la distanță de doar o săptămână, o altă partitură rar cântată: versiunea original – pian la patru mâini-a uneia dintre cele mai populare lucrări brahmsiene, Dansurile ungare (1858–69) care circulă însă, masiv, în versiunea sa pentru orchestră simfonică mare, deși compozitorul a orchestrat el însuși doar 3 dintre cele 21 de dansuri (Nr. 1, 3 și 10).

Read more...
 
Cvartetul Granados la Ateneu - Muzica de cameră spaniolă - Marti, 21 noiembrie, ora 19.00


Foto Cuarteto GranadosInstitutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Centrului Naţional de Difuzare Muzicală (CNDM) din Spania și în colaborare cu Filarmonica „George Enescu“, prezintă marţi, 21 noiembrie, ora 19.00, în Sala mare a  Ateneul Român, cel de-al treilea si ultim recital  din cadrul Proiectului Europa. Cvartetul de coarde în Spania. Cvartetul Granados propune un repertoriu spaniol, creaţii ale compozitorilor Juan Crisostomo Arriaga, José María Usandizaga si Jesús Torres, lucrări puţin cunoscute de către publicul din România.

Read more...
 
Premiile concursului „Moștenirea politică a lui Iuliu Maniu în opera și activitatea lui Corneliu Coposu“ au fost decernate la Ateneul Român, pe 11 noiembrie, la 22 de ani de la moartea Seniorului Corneliu Coposu



Fundația CoFoto: Florin Esanurneliu Coposu, în parteneriat cu Fundația Academia Civică, Fundația Hanns Seidel și „Filarmonica George Enescu“ au organizat în acest an a doua ediție a unui concurs de eseuri despre viața și activitatea lui Corneliu Coposu (1914 – 1995).

Tema concursului din acest an  a fost „Moștenirea politică a lui Iuliu Maniu în opera și activitatea lui Corneliu Coposu“. Decernarea premiilor a avut loc, sâmbătă, 11 noiembrie 2017, în ziua când s-au împlinit 22 de ani de la moartea Seniorului Corneliu Coposu. În cadrul unui eveniment special, ce a avut loc în foaierul Ateneului Român, au fost desemnați câștigătorii: Premiul I: Ioana  Florica Gale –(doctorand,  Școala de Științe Politice și ale Comunicării, Universitatea „Babeș-Bolyai „ Cluj-Napoca“), Premiul II: Victor Constantin Vlăduț – (masterand, Facultatea de Științe Politice, Universitatea București), Premiul III: Tudor Vișan Miu–  anul III, Facultatea de Istorie, Universitatea București).

Read more...
 
«StartPrev12345678910NextEnd»

Page 1 of 24