De peste 140 de ani, Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu" da pulsul vietii muzicale romanesti in inima capitalei, la Atenul Roman, locul unde traditia intalneste modernitatea. Spatiul generos, in egala masura spectaculos si dinamic, prilejuieste deopotriva studentilor si abonatilor de-o viata intalniri atat cu marii clasici, dar si cu muzica contemporana.
Nume ca Eduard Wachmann, George Enescu, George Georgescu, Constantin Silvestri, Mihai Brediceanu, Mircea Cristescu si Cristian Mandeal alcatuiesc o linie neintrerupta a maestrilor, fiindca Orchestra simfonica a fost condusa intotdeauna de lideri care au stiut sa pastreze un standard inca neegalat in Romania.
In perioada de glorie interbelica, practic nu a existat dirijor sau solist important care sa nu fi fost oaspete al Ateneului, precum Igor Stravinski, Maurice Ravel, Arthur Rubinstein, Richard Strauss, Herbert von Karajan, Pablo Casals. Nivelul profesional s-a racordat permanent la spatiul cultural european, acolo unde Filarmonica s-a simtit intotdeauna acasa si unde a fost si este considerata un membru al elitei familiei muzicale. Astazi, ca si ieri, interpreti din toata lumea sunt invitati saptamanali si prezinta impreuna cu orchestra, de multe ori, concerte cu casa inchisa.
Cromatica si istoria din splendoarea frescei din sala mare a Ateneului, care nu intamplator figureaza ca monument emblematic al capitalei, se prelungesc pe scena intr-un ansamblu virtuoz, al timbrelor bogate, cu o expresie flexibila si sonoritate omogena, stralucitoare. Orice aparitie a orchestrei inseamna un spectacol: in acustica ideala a salii mari a Ateneului, culorile si dinamica se desfasoara mereu proaspat, mereu fascinant. Beethoven, Brahms, Bruckner, Mahler si Enescu, toti marii simfonisti isi gasesc in interpretarile Orchestrei Filarmonicii repere stilistice solide si de durata, intr-un spatiu in acelasi timp elitist si monden. Fatada de templu a cladirii nu-i impiedica pe spectatori sa se aseze pe scari, in sala arhiplina, pentru a urmari slagare preferate sau surprize neasteptate. Primul ansamblu instrumental al Filarmonicii se prezinta dezinvolt, matur, echilibrat, plin de imaginatie si cu un spirit artistic in acelasi timp profesionist si energetic, care face loc iesirilor la rampa ale membrilor orchestrei. Fiecare partida se etaleaza atunci ca o replica in miniatura a grupului unitar si la final poti pleca acasa pastrand in amintire un solo memorabil.
Alaturi de maestrul Cristian Mandeal, Filarmonica "George Enescu" a beneficiat de-a lungul timpului de colaborarea cu alti mari sefi de orchestra. Dupa revenirea in Romania in 1990, Sergiu Celibidache a devenit directorul de onoare al Filarmonicii. Horia Andreescu, unul dintre cei mai importanti dirijori romani pe scena internationala, ocupa de mai multi ani postul de dirijor asociat. Odata cu deschiderea granitelor, institutia muzicala bucuresteana a reintrat in circuitul international: Sergiu Comissiona, Lawrence Foster, iar in ultimii ani Heinrich Schiff, Seiji Ozawa, David Jimenez Carreras si Maxim Vengerov sunt doar cateva dintre numele care au readus stralucirea de odinioara la Ateneul Roman.
Activitatea bogata se manifesta la fel de firesc pe scena de concert si in studioul de inregistrari. Pe langa cele aproape doua sute de concerte anuale, Orchestra Simfonica a realizat zeci de imprimari pe LP si CD si pleaca anual in turnee prin Europa, Asia sau Orientul Indepartat.
Filarmonica "George Enescu" creeaza deprinderi rare in societatea romaneasca: obisnuinta excelentei. |